De granny cloud

Op mijn school is een lokaal met grote schermen dat is bedoeld voor videocontacten met andere scholen. Dat kunnen scholen in dezelfde provincie zijn, maar ook scholen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Een lokaal, een scherm en wat pc’s kunnen op die manier de belevingswereld van leerlingen enorm vergroten en jongeren in aanraking brengen met mensen die ze anders nooit hadden leren kennen.

In deze TED-video vertelt de onderwijsdeskundige Sugata Mitra, hoogleraar Educational Technology in Newcastle, hoe Britse grootmoeders leerlingen uit India helpen bij het leren van Engels. De granny cloud, noemt Mitra dat. Door af en toe met elkaar te praten via Skype steken de scholieren veel op van het Engels. En voor de Britten is het ook vast een verrijking om met jonge mensen uit een ander land te praten. Een mooi voorbeeld van hoe je met beperkte middelen (een laptop, een internetverbinding, leergierige scholieren en native speakers) veel kunt bereiken. Het is ook interessant om te zien hoe de Britse vrouwen met low tech middelen, zoals een foto van een beer of een pompoen die ze voor de webcam houden, de woordenschat van de kinderen op een effectieve manier verrijken.


Er is ook een reportage van de BBC over het succes van de granny cloud:Lerarentekort
Video-onderwijs is ook een oplossing voor het lerarentekort. In India zijn te weinig goed geschoolde leraren. Een probleem dat we ook in Nederland kennen. De Universiteit Twente gaat komend schooljaar in Nederland videoconferencing inzetten om lessen in tekortvakken zoals wiskunde aan te bieden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Leren en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s