Ethische vragen over het gebruik van sociale media in het onderwijs

Sociale media zijn hot in onderwijsland. Steeds meer docenten doen iets met Twitter, Facebook, Hyves, apps, Google Maps. weblogs en andere web- en mobiele toepassingen. Ik ben daar ook helemaal voor. Alleen worstel ik met een paar ethische vragen. Hoe zit het met de privacy, het auteursrecht, de megalomane neigingen van bedrijven als Google, Facebook en Apple, de bewaarzucht, de commercie en de toekomst van leerlingen?

Ik heb jarenlang webles gegeven aan volwassenen en goede ervaringen met de inzet van sociale media ten behoeve van verslaglegging, reflectie en kennisuitwisseling. Maar ten opzichte van minderjarigen geldt een andere verantwoordelijkheid. En dat levert dilemma’s op.

Privacyrisico’s
Een voorbeeld van een dilemma. Als je leerlingen een weblog laat gebruiken, bijvoorbeeld als portfolio, kies je al snel voor Blogger, WordPress of web-log. Wie leest de privacy policies van deze diensten? Om gebruik te maken van Blogger heb je een Google-account nodig. Daar is op zich niets mis mee. Een Google-account is snel aangemaakt. Veel leerlingen zullen zelfs als over een Gmail-adres beschikken dat ze kunnen gebruiken. En tegelijkertijd is er alles mis mee, want Google is ook het bedrijf dat alles wat internetgebruikers doen opslaat. Zeker als je ingelogd bent bij Google, en dat is verplicht als je Blogger of Gmail gebruikt, wordt alles geregistreerd. Google bewaart deze gegevens erg lang. Facebook registreert ook alles en verkoopt gegevens door aan andere bedrijven.

Daarnaast kun je je afvragen of het verstandig is als leerlingen kiezen voor hun volledige eigen naam in de URL van hun weblog en in de teksten op hun blog. Je kunt leerlingen wijzen op de risico’s (je bent nu 16 jaar oud, als je gaat solliciteren zijn je schrijfsels van nu nog steeds te vinden terwijl je in je ontwikkeling 6 of 10 jaar verder bent), maar wat doe je als een leerling erop staat zijn of haar volledige naam te gebruiken? Kun je dat verbieden? Je wilt ook niet een hele, of zelfs maar een halve, les besteden aan privacy- en andere risico’s als je aan de slag gaat met een leuk project.

Mediawijsheid
Maar toch. Je wilt scholieren ook opvoeden tot kritische burgers. Kritische burgers zijn mediawijze burgers die beschikken over goede informatievaardigheden. Bij mediawijsheid hoort mijns inziens ook kennis over de bedrijven Google, Facebook en Apple.

Apple maakt mooie apparaten. Maar Apple is ook een bedrijf dat Chinese arbeiders die iPods en iPads in elkaar zetten, slecht laat behandelen en laat onder betalen. Apple houdt zichzelf het recht voor om apps te weigeren. Ook onschuldige apps, zoals een woordenboekprogramma of politieke satire, kunnen door Apple geweigerd worden.

Bovenstaande kwesties zijn voor mij geen reden om af te zien van het gebruik van sociale media in het voortgezet onderwijs. Maar er zou wel meer over gedacht en gepraat moeten worden.

(Foto van Marco Antonio Torres)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Cybermores, Onderwijs en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Ethische vragen over het gebruik van sociale media in het onderwijs

  1. Pingback: Ethische vragen over het gebruik van sociale media in het onderwijs | Ouders Online | Scoop.it

  2. Pingback: Ethische vragen over het gebruik van sociale media in het onderwijs | Achtergrondinformatie Werkconcept Critical Skills | Scoop.it

  3. Linda Vonhof zegt:

    Terecht dat je aandacht vraagt voor deze zaken. Je maakt op het einde een mooie afweging, vind ik. Helemaal mee eens!

  4. Pingback: Ethische vragen over het gebruik van sociale media in het onderwijs | socialmedia2use | Scoop.it

  5. Pingback: Ethische vragen over het gebruik van sociale media in het onderwijs | Lesgeven met nieuwe media | Scoop.it

  6. Pingback: Ethische vragen over het gebruik van sociale media in het onderwijs | Internetvaardig | Scoop.it

  7. Pingback: Ethische vragen over het gebruik van sociale media in het onderwijs | digibord in de onderbouw | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s