Een bewust computervrije school

Jim Wilson/The New York TimesGoed onderwijs heeft niets met technische hulpmiddelen te maken. Zo luidt de mening van één van de geïnterviewde ouders in het artikel A Silicon Valley School That Doesn’t Compute in de New York Times. Het artikel maakt deel uit van een serie over de digitale school, Grading the digital school geheten, waarin de meerwaarde van ict op in het onderwijs centraal staat.

De leerlingen van een Waldorfschool in Silicon Valley leren onder meer breien (met houten naalden!), kleien en lezen. Op de basisschool zijn computers en gadgets taboe. De school is bewust computervrij. De ouders van deze kinderen, die voor een groot deel voor grote computer- en mediabedrijven in Silicon Valley werken, juichen dat toe. Zij hebben dag in dag uit te maken met technologie en willen dat hun kinderen ook andere dingen leren, en wel van echte mensen. “I fundamentally reject the notion you need technology aids in grammar school (…) The idea that an app on an iPad can better teach my kids to read or do arithmetic, that’s ridiculous”, aldus een vader die bij Google werkt.

Of het, zeer ouderwets aandoende, onderwijs op de Waldorfschool beter is dan dat op high-tech scholen is volgens de New York Times moeilijk meetbaar omdat Waldorfscholen privéscholen zijn die andere meetsystemen hanteren dan het openbare onderwijs in de Verenigde Staten. In een eerder artikel in de serie, In Classroom of Future, Stagnant Scores, schrijft de Amerikaanse kwaliteitskrant dat binnen een schooldistrict dat de afgelopen jaren 33 miljoen dollar heeft uitgegeven aan technologie zoals laptops en smartboards de scores op het gebied van lezen en rekenen stagneren.

(Foto van Jim Wilson/The New York Times)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s