Over

Marie-Jose KlaverMijn naam is Marie-José Klaver. Van 1996 tot 2010 heb ik voor NRC Handelsblad, en later ook nrc.next, gewerkt als internetjournalist en weblogger. Daarnaast heb ik artikelen over ict en nieuwe en sociale media geschreven voor onder meer Elsevier, InformatieProfessional, De Journalist, Consumentenbond Digitaal, Beelden voor de Toekomst, Spui Magazine, Netkwesties en Independent Minds. (Zie voor meer informatie over mijn werk mijn website www.marie-joseklaver.nl en mijn LinkedIn-profiel.)

Ook heb ik de afgelopen jaren les gegeven aan onder meer de Hogeschool Utrecht en aan medewerkers van musea en archieven. Dat laatste deed ik samen met Yola de Lusenet onder de naam 23 dingen voor musea en 23 dingen voor archieven.

Momenteel ben ik bezig met een carrièreswitch. In augustus 2011 ben in begonnen met de eerstegraadslerarenopleiding Duits aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Het is een postmasteropleiding die een jaar duurt. Naast de studie geef ik een paar uur per week les op Stad en Esch, een scholengemeenschap in Meppel.

De wending is enerzijds ingegeven door ‘zin in iets nieuws’ en anderzijds geïnspireerd door de leuke leservaringen tijdens de 23 dingen-cursussen en de andere lessen die ik heb gegeven. Ik heb de afgelopen jaren ontdekt dat ik veel plezier heb in het overdragen van kennis. Nog een reden om te kiezen voor een baan als docent Duits is het verlangen om weer iets met mijn oude vak te doen. Ik heb na mijn middelbare school met heel veel plezier Duitse Taal- en Letterkunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en de Freie Universität Berlin. Omdat ik vind dat het docentschap en werken met pubers een echt vak is, ben ik begonnen met de universitaire lerarenopleiding aan de RUG.

Ook de opgedane kennis over internet en sociale media zou ik graag in het middelbaar onderwijs willen inzetten. Veel middelbare scholen houden zich al bezig met mediawijsheid en mediapedagogiek. Ook zijn scholen bezig zichzelf te positioneren via social media en netwerken docenten via bijvoorbeeld LinkedIn en Twitter.

Ben ik uitgekeken op de journalistiek? Nee, zeer zeker niet. Ik blijf actief als nieuwsredacteur voor InformatieProfessional en zal af en toe nog een artikel voor Beelden voor de Toekomst schrijven. Ik ben ook geïnteresseerd in nieuwe schrijfopdrachten. Als u belangstelling heeft voor een artikel, interview, column, conferentieverslag, weblog, scenario kunt u contact opnemen via info@marie-joseklaver.nl. Yola de Lusenet is contactpersoon voor de cursussen over sociale media: 23dingenvoormusea@gmail.com.

Marie-José Klaver
info@marie-joseklaver.nl
1 september 2011

Advertenties